SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/027 | 9023 Győr, Kodály Zoltán utca 20-24.

Intézmény logo

Győri SZC Sport és Kreatív Technikum

HírekKözérdekű adatokKRÉTA

Történet

Iskolatörténet a kezdetektől napjainkig

Történet

Móra vagy SK?

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum története az 1973 szeptemberében felavatott Móra Ferenc Általános Iskolával indul, mely Győr első lakótelepének kiemelkedő, modern, jól felszerelt iskolája volt és jelenleg is az. Rosta János építész tervei alapján készült, karzatos tornateremmel, 25 méteres feszített víztükrű uszodával és az épület részeként közösségi térként szolgáló hatalmas aulával, melyet a Győr város történetét bemutató 10 képből álló Kovács Margit Kossuth-díjas művész által készített kerámia-relief díszít.

Az általános iskola életében – az SK „elődeként” – 1989. szeptember 1-től jelent meg a középfokú képzés két párhuzamos osztállyal. 1994-től az általános tantervű osztály mellett humán-média, informatika és testnevelés tagozatra is jelentkezhettek a felvételizők. Az 1998/1999. tanévben az országban elsőként elindult az érettségire épülő középfokú újságíróképzés, amelynek az intézmény által kidolgozott programját az Oktatási Minisztérium hagyta jóvá. Néhány év múlva a felsőfokú sajtótechnikus képzést is megszervezhette az iskola. Az oktatás eredményességét mutatja, hogy több itt végzett diák ma is a győri és az országos médiumokban dolgozik. A média világában ért el komoly sikert Mednyánszky René László, aki 2018-ban az egyik legrangosabb szakmai elismerést kapta, a Corporate Media & TV Awards díjátadón Arany Delfin díjjal jutalmazták Cannes-ban.

Mednyánszky René (Menzkie) az Arany Delfinnel 2018-ban

 

Mészáros Mátyás a 32. Magyar Sajtófotó Pályázaton a Fáklyásmenet című képével "Hír-, eseményfotó (egyedi)" kategóriában első helyezést ért el, valamint képét Escher Károly különdíjjal jutalmazták.

Mészáros Mátyás: Fáklyásmenet (2013)

 

A kimagasló eredményt elért sportolók a 2009-ben felavatott sportemlékfalról néznek le nap mint nap a diákokra.

A felmerülő munkaerőpiaci igényekhez alkalmazkodva a 2011/2012-es tanévtől a gimnáziumi osztályok helyét átvette a szakközépiskolai képzés: egy sport-szakközépiskolai és egy kommunikációs szakközépiskolai osztály indult. Az előbbit a NUPI – MOB – SIOSZ szakmai ajánlásaival és támogatásával működő sportiskolai programmal működő Sport ágazati szakképzés, míg az utóbbit a Nyomdaipari, majd Kreatív ágazat szakképzése váltotta fel.

A 2020/2021. tanévet a középiskola az általános iskolától külön szervezeti egységként, Sport és Kreatív Technikum néven kezdte meg, a Győri Szakképzési Centrum intézményeként.  Sport ágazaton Sportedző (a sportág megjelölésével) -sportszervező vagy Fitness-wellness instruktor végzettséget szerezhetnek az itt tanuló diákok. A Kreatív ágazaton négy szakmát kínál az ide jelentkezőknek az intézmény: Dekoratőr, Nyomdaipari technikus (Nyomdaipari előkészítő – kiadványszerkesztő), Fotográfus (Kreatív fotográfus) valamit Mozgókép- és animációkészítő. A Kreatív ágazat szakmai képzéseit a Moholy Nagy Művészeti Egyetem „Kreatív technikumok értékelése és fejlesztése” projekt iránymutatása alapján végzi.

Érettségire épülő, felnőttképzés keretében is elindultak mindkét ágazat képzései, melyet a Személyi edző szakképesítés egészít ki.

Az intézményt érintő változások ellenére a nevelési-oktatási-szakmai program főbb alapelvei nem változtak. Kiemelt figyelmet kap a tehetséggondozás, az egészséges életmód kialakítása, a művészeti és esztétikai nevelés, motiváció az alkotásra.

Három évtizedes múltra tekint vissza az országhatáron is túlmutató Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Verseny, amelyet a Savaria Egyetemi Központtal együttműködve rendez meg az iskola. Az esemény második fordulója kiemelt rendezvénye a tanévnek, hiszen a mai magyar irodalom jelentős íróival találkozhatnak az irodalom iránt érdeklődő tanulók.

A középiskolával egyidős a diákok által szerkesztett iskolaújság, melynek arculata mindig az aktuális szerkesztőség kreativitását mutatja. (Az utóbbi évek számai megtekinthetők a honlapon.)


Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Sport és Kreatív Technikum

9023 Győr, Kodály Zoltán utca 20-24.

Telefon: +3696427244

E-mail: sk@sporteskreativtechnikum.hu

OM azonosító: 203037/027


2024Győri SZC Sport és Kreatív Technikum